Nye muligheter med LED belysning

Nye muligheter med LED belysning

Tiden da LED ble forbundet med blått og kaldt lys er forbi. I dag er LED like bra som Halogen var for 10 år siden, sier Vidar Kvernvold i SG Armaturen.

Fordelene med LED er mange. Lavere strømforbruk er en kjent fordel. LED har dessuten ikke glødetråder eller andre komponenter som blir ødelagt av rystelser, så det tåler vesentlig mer. LED har ingen UV-stråler og avgir lite varme. Derfor egner det seg godt for å belyse malerier, klær og i kjøleskap.

Flimrer lyset når du dimmer?

LED-teknologien er i en rivende utvikling, derfor finnes det nå mye bedre produkter på markedet enn bare for noen år siden. I Norden er vi glade i det varme lyset vi har fått fra halogen og glødepærer. Etter de siste årenes utvikling, har man i dag flere muligheter med LED enn halogen og glødepærer. «Dim to warm» er et eksempel på det – lyset blir vamere jo mer du dimmer.

– Velg LED-produkter fra anerkjente leverandører! Det finnes både gode og mindre gode produkter dere ute, og dimming er en typisk test på hvorvidt du har å gjøre med et kvalitetsprodukt. Variasjonene innen LED er store, spesielt på fargegjengivelse. Kvernvold anbefaler LED-lys med en RA-indeks over 90.

Hvordan velger man riktig belysning?

– I gamle dager plasserte man mange downlights over hele taket. Vårt råd er å belyse flatene. Tenk på hva du ønsker å fremheve. Spotter skal lyse inn mot vegger og bilder, og dette gir lys ut i rommet igjen. Det er bedre å ha flere lyspunkter og variasjon enn ett flomlys midt i taket.

Siden LED-belysning ikke avgir varme, åpner det opp for nye muligheter. Hva med å montere ledstrips under eller over skap? LED med integrert sensor passer godt i rom du ikke bruker så ofte eller som nattbelysning.

Ta kontakt med oss så hjelper vi deg med tips og råd knyttet til belysning både innendørs og utendørs.